Прочетен: 1669 Коментари: 2 Гласове:
Последна промяна: 13.02.2018 16:04
Кюфтета яхния
Абе, нямам представа дали се нарича точно – кюфтета яхния, но това не е важно.
Аз съм пишман готвач..., по принуда. Ама не е лошо човек да може това-онова.
Купих готови кюфтета, и от 5 броя направих 6. Пак станаха големи, но нали ми е за първи път...
Овалях ги, повечко, в брашно.
Запържих купешките кюфтета, до леко загаряне, и айде в тенджерка, да се задушат.
После запържих лука /по преценка/ и доматите – 2бр. Забравих да сложа червения пипер, но го сипах във водата и ги сложих да се варят. Прибавих олио “на око”, черен пипер и сол, както и два дафинови листа, пресни /имам посадено дърво в саксия/.
След завиране на водата изсипах и кюфтетата вътре. Варих ги към половин час, под капак, на бавен огън /голям котлон, позиция – 2/.
Прибавих един нарязан картоф, на едро, един морков /тънки кръгчета/ и измития ориз /към половин чаена чашка/ и още 15 – 20 мин. варене.
Накрая половин връзка магданоз, размитото брашно /половин лъжица/ и още 10 мин. варене.
Друго не си спомням, но стана “бонбон” на вкус.
PS. Да си кажа и изводите...
Изразът “на око”, или “по преценка” ги използвам, защото някой обича повече лук, други да има повече сос, други по-лютиво и т.н..
Кюфтетата от 6 бр. ще е добре да се направят 12. Бе много големи станаха.
Ха добър апетит! J
=
19.12.2015 17:32
Но както казах, аз съм прощъпулник в готвенето. А то пък каквото пробвам, все става. Е, поне на мен ми харесва.
Още веднъж, благодаря за вниманието!
.