Прочетен: 809 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 13.01.2018 16:52
Вчера се възхитих от себе си... Малко нескромно звучи, но успях да приготвя:
Лук на фурна
за средно голяма караванка* /25 на 35 см./ - около 5-6 порции
-------------------------------------------------------------
- лук - 2,8 кг. /български, прилича на "летяща чиния"/
- домати - 0,5 кг. /или 1/2 буркан/
- сол - две щипки /по преценка/
- олио - 1 ч.ч. /180 мл./
- червен пипер - 2-3 с.л.
___________________________________
Избират се малки, до средни, здрави, глави лук и се нареждат в караванката до запълване. Заливат се с половината, от всичкото олио. Добавя се 1 ч.ч. /180 мл./ вода. Добавя се и солта. Пече се на 180 - 190 С°.
Нарязва се на ситно, останалият лук. Изсипва се в тенджера и се запържва /до светлозлатисто/ в останалото олио, като се бърка непрекъснато. Добавят се доматите /настъргани/, червеният пипер и се бърка към 20 мин.
Изсипва се в тавичката, върху наредените цели глави, като се разпределя равномерно. Лукът в тавичката трябва да е почти готов.
Продължаваме да печем, докато леко загори /кафяв/. Намаляме на 160 - 170 С° и продължаваме запичането, докато цвета на лука стане тъмнокафяв /до черен по върховете/, със запечена коричка и остане на олио.
Пробваме с вилица, лука трябва да е мек, като "мозък", както се казва.
Може да се поръси с магданоз. С много магданоз.
По желание, може да се сложи и малко, лютив червен и черен пипер.
--------------------------------
Аз го обичам студен, от хладилника...
Който се захване, трябва да знае, че приготвянето отнема около 3 часа, но си заслужава. :)))
--------------------------------
*каравананка - правоъгълна тавичка
=